E-Sport

Elektronisk sport, eller E-sport som man brukar förkorta det till, är ett samlingsnamn för tävlingar som utförs antingen via datorer eller via spelkonsoller. Det går ut på att flera spelare ska spela olika datorspel mot varandra. Det är lite olika hur och vart tävlingarna spelas, det kan vara både via internet, via ett nätverk, ett LAN eller bara en plats där många människor samlas och spelar spel vid samma konsol.

LAN

Det är ganska vanligt att tävlingar i E-sport utförs på ett LAN. Så vad är då ett LAN? Lan är en förkortning till Local Area Network, och det betyder helt enkelt att det är ett nätverk med datorer. Det är flera personer som samlas i en lokal för att spela datorspel tillsammans och för att tävla mot varandra. Detta sker ofta i lokaler så som skolor eller gympasalar. Det kan finnas väldigt små LAN där endast några få personer deltar, men det finns också vissa som är otroligt stora. De LAN som är störst får man köpa biljetter till och där kan det vara flera tusen personer i samma lokal som sitter och spelar tillsammans under en period. Dessa LAN håller ofta till i stora lokaler så som idrottsanläggningar eller liknande.

Historia

Många tror att det är nu under de senaste åren som man började med E-sport, men det har faktiskt funnits ganska länge. Nintendo ordnade år 1990 ett världsmästerskap och de som var i final fick en varsin spelkassett i silver. Det var Australien som var först med att sända E-sport på TV. Den första tävlingen som TV-sändes var A*mazing, som gick ut på att två barn spelade Nintendo mot varandra. Netrek var ett dataspel där man spelade i lag över internet. Detta spelades första gången år 1988 och utnämndes av Wired magazine som det första onlinesport-spelet. År 1993 släpptes spelet Doom, som även det blev en enorm succe. Det blev då otroligt populärt att spela datorspel mot varandra och ett år senare släpptes Doom II. Efter detta ordande Microsoft en turnering där alla spelarna träffades i Virginia och Richmond. Vinnaren blev Dennis Fong

Dennis Fong

Dennis Fong föddes i Hong Kong år 1977 och var världens första professionella datorspelare. Han var den första någonsin att tjäna pengar på att spela dator och har blivit utnämnd i Guinness Rekordbok som världens första PRO-gamer. Han flyttade från Kina till USA som 11-åring och började spela spelet Doom som 16-åring. Han vann den första turneringen någonsin. Han bytte sedan till ett annat datorspel som heter Quake. Det var inom detta spel han nådde dina stora framgångar. Han vann alla tävlingar han ställde upp och var helt obesegrad under en mycket lång tid. Han var känd över hela världen och en turnering han vann fick han en Ferrari 308 som förstapris.

Turneringar

Det finns många små turneringar, men även många stora. De hålls turneringar runt om i hela världen, och några av de största är:

  • Fragbite Masters som är en av Skandinaviens största onlineturneringar.
  • World cyber games som hölls i Kina
  • The International som hålls varje år.

    ESport-ESL