Warcraft

Warcraft är en serie datorspel, ett antal romaner och andra medier, som innehåller rollfigurer och unika platser i ett fiktivt universum. Det är ett väldigt speciellt universum och även figurerna i spelen och i filmen är speciella. Warcrafts datorspel är otroligt populära i datorvärlden och det är extremt många som spelar.

Fiktivt universum

Ett fiktivt universum är en värld som är skapad för bland annat tv, film och dataspel. Ett exempel på en film som utspelas i ett fiktivt universum är Harry Potter. Harry Potter handlar om trollkarlar och utspelar sig i en värld full av trollkonst och kvastar som flyger.

Blizzard Entertainment

Spelserien i Warcraft är utvecklad av Blizzard Entertainment som är ett amerikanskt mjukvaruföretag som inriktar sig på spel. Blizzard Entertainment hette tidigare Silicon and Synapse. Blizzard Entertainments grundare och VD heter Michael Morhaime.

Datorspel

Det första datorspelet i serien var Warcraft: Orcs and Humans, som släpptes år 1994.  Spelet Orcs and Humans är ett realtidsstrategi-spel som utspelar sig i Warcraft-universumet. När spelet kom ut blev det otroligt uppskattat och skapade ett stort intresse för realtidsstrategi genren. Ett annat datorspelsföretag släppte ett datorspel som hette Dune II. Dune II är ett realtidsstrategispel som gavs ut år 1992 av Westwood Studios. Spelaren som spelar får välja att spela en av de tre fraktionerna som kämpar om att ta över kontrollen över planeten Arrakis. Det var efter att detta spel släpptes som Blizzard Entertainment blev inspirerade och ville göra ett eget spel. De utvecklade då Orcs and humans. I spelet slogs man nu i närkamp, istället för att använda distansvapen. Det är två sidor som slåss i spelet, Orcher och människor. Det är ingen skillnad på sidornas uppställning, båda har arbetare, bågskyttar, soldater och präster. Däremot är det skillnad på hur de ser ut och namnet på de olika enheterna. Spelet utspelar sig i en fantasivärld där det från början var människorna som styrde. Detta ändrades den dagen då Orcherna dök upp och kriget om makten började. Efter detta spel har flera spel utvecklats i serien. Ett av deras absolut mest omtalade och uppskattade spel är Warcrafts spelserie vid namn World Of Warcraft. Många känner igen spelet under namnet WoW, då det ofta kallas så av de som spelar det. Det första WoW-spelet kom ut år 2004 och var redan då otroligt uppskattat. Det har sen 2004 gjorts flera expansioner till spelet, hela fem stycken. En expansion betyder att man lägger till eller förbättrar något. Det kan till exempel vara så att man höjer vissa gränser så att man kan spela längre, att man lägger till fler banor och världar, att man lägger till kläder och förbättrar utrustningen till avatarerna i spelet. Allt för att de som spelar spelet ska kunna spela det och få uppleva spelet i full utsträckning.

Spelare

Vilka som spelar datorspelen i warcraft-universumet är väldigt olika. Det är många olika åldrar men trots detta har de ofta en slags gemenskap. Det finns instagramkonton som man kan följa och Facebook-grupper man kan gå med i för att diskutera spelen med andra som också spelar.

Logo_de_Warcraft