MMORPG

MMPRPG är förkortningen till Massively multiplayer online role-playing game vilket är en genre av datorrollspel. Det som utmärker denna genre är att det är väldigt många spelare som spelar tillsammans i en virtuell värld. MMORPG börjar med att en spelare intar rollen som en figur i datorspelet, som ofta utspelar sig i en fantasivärld. Spelaren ska då kontrollera figuren och spelar tillsammans med andra spelare runt om i hela världen som också spelar samma spel. Den största skillnaden mellan MMORPG och andra vanliga datorspel är att spelvärlden i MMORPG fortsätter även när spelaren loggar ut. Spelvärlden i spelet underhålls av någon, ofta av den som skapade spelet. Denna typ av spel är otroligt populärt i världen och växer hela tiden. Intäkterna för dessa spel var år 2005 över en halv miljard dollar.

Spelarna

De som spelar dessa sorters spel lägger ofta ner otroligt mycket tid på det. För många är det något avkopplande med att rymma från det verkliga livet in i datorvärlden där de känner att de har mer frihet och kan prata med andra som delar samma intresse. Man kan spela mot folk runt om i hela världen vilket gör att man kan få kommunicera på ett annat språk än vad man i vanliga fall gör. Oftast om man pratar med andra spelare från andra länder runt om i världen pratar man engelska. Detta kan vara otroligt nyttigt för många då det gör att man lär sig ett nytt språk vilket kan vara till hjälp i framtiden. För vissa är dessa sortens spel bara en liten hobby, de spelar någon gång ibland när de får lite tid över. Men för väldigt många är det nästan som en livsstil. Vissa av de som spelar har alla sina kompisar på datorn. De kanske bor på andra sidan jordklotet men de pratar ändå varje dag. Många lägger all sin lediga tid på dessa spel, och går man då inte i skolan eller jobbar, kan det bli ganska många timmar framför datorn. De som har svårt att hitta vänner i verkliga livet kan hitta vänner genom dessa spel att prata och spela tillsammans med.

Ekonomi

Hur spelarna betalar för datorspel är lite olika. I vissa fall betalar man en summa direkt när man köper spelet, och inga månadskostnader eller liknande. Men många av spelen får man betala en avgift varje månad för att få spela, dessa spel kallas pay-to-play. Men det finns även vissa spel som är gratis att spela och ladda ner. I spelvärlden kallas spelen som är gratis för free-to-play, eller bara F2P. Eftersom att det inte är de som spelar som betalar för spelet så är det andra som gör det. Det kan vara privata investerare eller att det finns reklam i spelet som drar in pengar. Vissa spel är helt gratis att ladda ner, men sen kan det tillkomma kostnader under spelets gång. Tillexempel att man måste betala en avgift för att kunna spela alla banor, eller att det finns saker i spelet som man kan köpa för verkliga pengar för att kunna bli bättre.

 

mmorpg_logo